stress delft

BOEKENBLOG

Geschreven door: Valerie Elsing

We leven momenteel in bijzondere omstandigheden. Een onzekere en ietwat chaotische tijd door alle maatregelen die zijn genomen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Nog tot minimaal 28 april aanstaande blijft de maatregel 'blijf zoveel mogelijk thuis' gelden. 

Wat doe jij in deze spannende tijd? Heb je juist nu extra tijd om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling door een online cursus te volgen, zoals ik? Of word je thuis gillend gek, omdat je én je kinderen moet onderwijzen én je werk gewoon doorgaat, ook al zit je thuis én je het huishouden moet doen (omdat de schoonmaakster nu niet langs kan komen) én je boodschappen moet doen (omdat de bezorgdiensten van de winkels iedere keer vol geboekt zijn in deze tijd) én omdat je geen stoom kan afblazen in de sportschool (omdat die dicht is)? Misschien heb je zelfs ook het gevoel dat je 's avonds -wanneer de kinderen op bed liggen- nog maar even je werk moet afmaken, omdat je daar overdag niet aan toe was gekomen.

Overmatige stress (en misschien wel een overspannenheid of burn-out) ligt op deze manier op de loer. Blijf je goed voor jezelf zorgen door voldoende rustmomenten te pakken? Door bijvoorbeeld een wandeling te maken of door in het zonnetje te zitten en een boek te lezen.

In deze blog deel ik je daarom mijn favoriete boeken die enorm hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ter inspiratie voor jou om deze boeken ook te gaan lezen.

Eerder schreef ik al eens een blog over keuzestress en het maken van de juiste keuze. Nienke gaat in haar boek ook in op de oneindig hoeveelheid keuzemogelijkheden. De meeste hoogopgeleide dertigers lijken gelukkig, maar zijn het diep van binnen niet altijd. Zingeving, het nut van het leven, authenticiteit, je roeping vinden zijn thema's die worden aangehaald in het boek en laten je nadenken over wie je bent en wat je daadwerkelijk wilt. 

Dit boek heb ik gelezen tijdens mijn coachopleiding aan het Europees Instituut De Baak. Ik heb er toentertijd een essay over geschreven. Ik was en ben lyrisch over dit boek. Ken beschrijft in dit boek dat de natuur geen grenzen kent. De meest voorkomende grens die mensen al trekken is die van huid-grens, binnen en buiten. Ook kent de natuur geen tegenstellingen, er bestaan namelijk altijd twee kanten. Heldere sterren zouden we niet zonder donkere achtergrond kunnen zien. Het één hangt altijd samen met het ander. Een mooi boek over onbegrensd bewustzijn.

Een boek, gekregen van mijn eerste werkgever, over hoe je efficiënt en prettig kunt werken zonder stress. David vertelt in zijn boek hoe je op een praktische manier je werk kunt organiseren, zodat je in je hoofd ruimte over houdt voor de zaken die er echt te doen. Door het volgen van de opruimtips, manier van plannen en organiseren kan je zowel zakelijk als privé meer rust creëren. Oftewel een boek die je gelezen moet hebben als je beter wilt worden in timemanagement.

Ik heb nog veel meer boeken in mijn kast staan, die indruk op mij hebben achtergelaten en van invloed zijn geweest op mijn persoonlijke ontwikkeling.
Vond je het leuk om mijn boekentips te lezen? Zou je vaker een boekenblog willen lezen? Ik ben benieuwd wat jij vindt! Laat het me weten door even een mailtje te sturen. Dankjewel!