Burn-Out voorkomen?
Wat wij van paarden kunnen leren
Geschreven door: Valerie Elsing
Hoe voorkom je een burn-out? Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Een burn-out voorkomen; dat is wat je voor jezelf wilt, maar ook voor je werknemers in je organisatie. Met 1,2 miljoen werkenden met vermoeidheidsklachten in Nederland wil je een hoog en langdurig ziekteverzuim voorkomen, voordat je werknemers overspannen of burn-out thuis zitten.
In deze blog vertel ik je wat wij van paarden kunnen leren om overspannenheid of burn-out te voorkomen. Paarden zijn op dat gebied slimmer dan je in eerste instantie misschien denkt.
Meer samenwerken
Paarden zijn van nature vlucht- en kuddedieren. Wanneer er gevaar heerst, wil een paard zeker weten dat hij samen met zijn kuddegenoten naar een veilige plek kan vluchten. Binnen de kudde is er altijd een natuurlijke balans. Wanneer het ene paard rust om aan te sterken, zal het andere paard hem beschermen en een oogje in het zeil houden. Hiervoor is onderling vertrouwen en goed contact nodig. Om te overleven is samenwerken voor paarden van levensbelang.
Is het een goed idee om dit ook te doen binnen de kantoormuren?
Als je een stressvolle thuissituatie hebt, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare, maar niet overspannen of burn-out wilt raken is het geen goed idee om net zo hard en lang te blijven doorwerken als voorheen. Het is de taak van jou en je ‘kuddegenoten’ (je collega's en leidinggevende) om de druk van de ketel te halen wanneer het even iets minder goed met je gaat.
Minder oordelen
Paarden oordelen niet. Paarden kunnen niet nadenken zoals wij mensen dat kunnen. Wij kunnen uren, dagen, weken of langer blijven piekeren over wat er is gebeurd in het verleden of wat er mogelijk kan gebeuren in de toekomst. Al die gedachten leveren stress op. Een paard maakt zich daarentegen geen zorgen over mogelijk toekomstig leed.
Minder oordelen, makkelijker gezegd dan gedaan?
Met zo'n veertig- tot zestigduizend gedachten per dag wordt het er niet makkelijker op om niet te veel na te denken. Doordat mensen grote en complexe hersenen hebben kunnen wij veel dingen herinneren. Meestal worden onze oordelen gevormd door negatieve ervaringen uit het verleden. Belemmerende gedachten - zoals te streng voor jezelf zijn, omdat het vroeger thuis nooit genoeg was - helpen niet minder stress te ervaren. Het kan zinvol zijn om te reflecteren welke gedachten je verder helpen en welke niet.
Ontspan!
Paarden leven altijd in het hier en nu, natuurlijk leven paarden ook niet zonder spanning. Wanneer er gevaar heerst en een paard moet vluchten, dan reageert het paard direct door actie te ondernemen en daarna, als het gevaar is geweken, de spanning los te laten. Dit doet een paard bijvoorbeeld door te gapen of te rollen.
Op welke manier ontspan jij na een stressvolle werkdag?
Ik begrijp dat je niet als een paard in het zand gaat rollen om te ontspannen, maar er zijn vast tal van andere manieren waarop je na een stressvolle werkdag kunt ontspannen. Wandelen in de natuur, mediteren, een fijn boek lezen in het zonnetje, iets waar jij gelukkig van wordt en zorgt dat je in het hier en nu bezig bent.
Tot slot...
Een burn-out is het gevolg van een ingewikkelde samenloop van omstandigheden. Denk hierbij aan life-events (als het overlijden van een dierbare), persoonlijkheidskenmerken, hoge werkdruk en andere stressvolle situaties.
Ik kan als coach en ervaringsdeskundige helpen bij het voorkomen of het herstellen van een burn-out. Tijdens mijn coach- en re-integratietrajecten zet ik als effectief hulpmiddel paarden in (paardencoaching).
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over burn-out of paardencoaching? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking (kosteloos en vrijblijvend) met mij in.
Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor paardencoaching en de geplande Workshops Paardencoaching hieronder.