burnout paardencoach delft

Burn-out?

Luister naar gefluister, zodat je lichaam niet hoeft te schreeuwen

Geschreven door: Valerie Elsing

“Helaas” ben ik ervaringsdeskundige op gebied van burn-out. Ik zeg “helaas”, omdat je niemand een burn-out gunt. Tegelijkertijd was het een enorm goede les en heeft het me gemaakt wie ik nu ben en gebracht waar ik nu sta. Achteraf gezien had ik het niet willen missen om op mijn 27e met een burn-out thuis te zitten. Dat klinkt misschien vreemd, maar mijn burn-out verschafte mij een wake-up call en een kans om met mezelf aan de slag te gaan.

 

Mijn burn-out had verschillende oorzaken. Allereerst heb ik jarenlang te hard gewerkt. Toen ik net klaar was met mijn hbo-studie begon de economische crisis. Ik ging van jaarcontract naar jaarcontract, uiteindelijk zonder contractverlenging. Voor het eerst werkloos worden in een economische crisis, zorgt voor de nodige uitdagingen en stress. Ook bij de volgende werkgever zijn alle mogelijke tijdelijke contracten benut. Geen contract voor onbepaalde tijd krijgen zorgde bij mij voor onzekerheid. Ik was juist zo op zoek naar bevestiging en zekerheid dat ik harder en meer ging werken, in de hoop dat het beloond zou worden. Uiteindelijk kreeg ik een vast contract, maar toen was het eigenlijk al te laat. Een burn-out, na jarenlang ongezonde hoeveelheid stress te hebben gehad, was de prijs die ik moest betalen.

 

Naast te hard werken, heb ik te maken gehad met lastige privésituaties. Over dit onderwerp ga ik niet teveel uitweiden, maar vanzelfsprekend wil iedereen een betrouwbare partner zonder dubbelleven en wil niemand een goede vriend (die door een nare ziekte helaas maar 28 jaar mocht worden) verliezen. De zogenoemde life events stapelden zich op.

 

Verder speelde mijn eigen persoonlijkheid mee. Ik ben van nature een harde werker en kom uit een ondernemersfamilie met een bijbehorende mentaliteit: “Als je niet werkt, komt er ook geen brood op de plank” en “het maakt niet uit wat je doet, als je het maar goed doet”. Daarnaast ben ik een perfectionist, loyaal, introvert en hooggevoelig. Zo'n mix van eigenschappen brengt de uitdaging met zich mee om deze in balans te houden. Ook het vinden van de juiste functie binnen de juiste organisatie hoort hierbij. Zo heb ik geleerd dat de drukte van een kantoortuin niets voor mij is en dat loyaal zijn aan een werkgever goed is, maar niet heilig.

 

Uiteindelijk merkte ik dat ik steeds vaker gezondheidsklachten kreeg. Met iedere keer dezelfde terugkerende klachten als keelpijn, hoofdpijn en andere griepverschijnselen probeerde mijn lichaam me duidelijk te maken dat er iets aan de hand was. Ondanks deze klachten heb ik meer dan een jaar lang stug doorgewerkt. Zo kwam ik terug van een vakantie en had ik op mijn eerste werkdag alweer griepverschijnselen. Al die tijd heb ik structureel signalen van mijn lichaam genegeerd. Op een zekere dag brak een nieuwe werkweek aan, keek ik naar mijn beeldscherm en besefte ik dat er niets meer uit mijn handen kwam en ik niet meer kon zien wat er op mijn beeldscherm stond. Ik stortte in en raakte in paniek: het ging niet meer. Ik ging naar huis en heb nog een dag thuis gewerkt om mijn werk over te dragen aan een collega. Al snel had ik een afspraak met de bedrijfsarts en moest ik drie volledige weken helemaal niets doen. Ik kon het niet bevatten, was radeloos en ik heb alleen maar gehuild. Slechter dan dit kon het niet worden. Mijn lichaam schreeuwde om rust, heel veel rust.

Herkenbaar? Zit je thuis met burn-outklachten of zit je ertegenaan? Bij een burn-out heb je zo weinig energie dat een boodschapje doen al een hele dagtaak voor je is. Je hebt geen idee hoe je verder moet. Stuur me gerust een bericht als je wilt reageren op deze blog. 

Als coach en ervaringsdeskundige kan ik je helpen bij het voorkomen of het herstellen van een burn-out. Tijdens al mijn coach- en re-integratietrajecten zet ik het effectieve en bijzondere hulpmiddel paarden in (paardencoaching).

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over burn-out of paardencoaching? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking (kosteloos en vrijblijvend) met mij in. 
Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor jou en paardencoaching hieronder.