de drie R's
achterhaald, of toch zinvol?
Geschreven door: Valerie Elsing
De drie R's: Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat klinkt oubollig en ja, voor de meesten is het ook 'iets van vroeger'. Of de drie R's wordt enkel aangehouden voor de opvoeding van kinderen, omdat rust, reinheid en regelmaat belangrijk is voor kinderen, maar ook volwassenen hebben hier veel baat bij, zéker wanneer je wilt herstellen van spannings- en burn-outklachten!
Spannings- en burn-outklachten...
Merendeel van mijn cliënten heeft spannings- of burn-outklachten. Ze zitten niet lekker in hun vel, ervaren veel stress en zijn continu gespannen en uit balans. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je goed kijkt naar hoe we het leven tegenwoordig leven.
De scheiding tussen werk en privé is nog nooit zo vaag geweest en de mate van overprikkeling nog nooit zo hoog, door bijvoorbeeld de hoeveelheid berichten op een dag. Sommigen ontvangen zelfs 50 tot 100 e-mails per dag, laat staan hoeveel berichten je nog per WhatsApp of een ander social media kanaal erbij te verwerken krijgt. Daarnaast lijkt het wel alsof we de ene na de andere afspraak in een hoog tempo moeten afvinken en voelt het ondertussen alsof het nooit goed genoeg is. Ook tijd voor de kinderen, familie en vrienden moet bewust worden gepland, onder het motto: quality time. Even niets doen is er niet meer bij en als we dan samen op vakantie gaan voor wat ontspanning worden we ziek. Herkenbaar?
De drie R's: achterhaald, of toch zinvol?
Hoe ouderwets het ook klinkt, maar terug naar de basis, terug naar rust, reinheid en regelmaat is zinvol en mijn devies wanneer je op een goede manier wilt herstellen van spannings- en burn-outklachten.
Rust:
Probeer je slaappatroon te verbeteren door geen inspannende dingen meer te doen of naar een beeldscherm te kijken vlak voor het slapen gaan. Vergeet ook niet om geregeld pauze te nemen. Iedereen heeft het nodig om zo af en toe even helemaal niets te doen en op te laden. Pauze nemen doe je het liefst door naar buiten te gaan om een wandeling te maken, een boekje te lezen of even helemaal niets te doen (mediteren of simpelweg voor je uitstaren).
Niets nieuws zou je zeggen. Het is welbekend dat bovenstaande punten goed is om te doen, maar hoe vaak ik hoor dat mensen hun pauzes overslaan, achter hun bureau even snel een boterham naar binnen proppen of zelfs helemaal niet eten door de waan van de dag of om wat voor reden dan ook, vind ik zorgelijk. De afspraken die je met jezelf hebt om te rusten, te pauzeren zijn ook belangrijke afspraken en dien je wat mij betreft als eerste in je agenda te plannen, helemaal wanneer je wilt herstellen van spannings- en burn-outklachten.
Reinheid:
Is het in huis een bende? Loop je achter met je administratie? Of is je bureau niet opgeruimd terwijl je aan het werk bent? Het opruimen of zelfs weggooien van overtollige spullen zorgt voor rust en orde om je heen en zorgt ook voor meer rust in je hoofd. Daar zijn alle Marie Kondo's op deze wereld het wel mee eens. Daarnaast kan opruimen of schoonmaken juist een heel meditatieve bezigheid zijn. Wel eens op een rustige en aandachtige manier de was opgevouwen? Ik zou zeggen; probeer het eens!
Regelmaat:
Het is enorm belangrijk om iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan en daarbij zo'n 7 tot 9 uur slaap per nacht aan te houden. Daarnaast is het belangrijk om maaltijden op een vast moment van de dag te nuttigen en regelmatig te rusten of iets te doen wat ontspannend is. Je hebt baat bij structuur en regelmaat op een dag. Daarnaast heb je baat bij een ochtend- en avondritueel en dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Iedere ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan, de tijd nemen om te douchen en je klaar te maken voor de dag en daarna met aandacht je ontbijt maken en deze nuttigen zonder op je telefoon te hebben gekeken is als een mooie manier om aan de dag te beginnen waarbij je al goed voor jezelf hebt gezorgd.
Bovenstaande is uiteraard ook zinvol voor iedereen die zich beter in balans wil voelen.
Tot slot:
Als coach en ervaringsdeskundige kan ik helpen bij het voorkomen of het herstellen van een burn-out. Tijdens al mijn coach- en re-integratietrajecten zet ik het effectieve en bijzondere hulpmiddel paarden in (paardencoaching).
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over spannings- of burn-outklachten of paardencoaching? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking (kosteloos en vrijblijvend) met mij in.