coaching bij burnout

een wildgroei aan coaches?

Geschreven door: Valerie Elsing 


Talloze krantenkoppen en artikelen in magazines luiden: “Een wildgroei aan coaches!” Ik las het onder andere in de Volkskrant, Trouw en Telegraaf, maar ook in een column van Radar: "Er is een wildgroei aan coaches, maar er zijn gelukkig ook goede."


Een wildgroei aan coaches dus en dan met name op het gebied van stress en burn-out. Blijkbaar is de toename in het aantal coaches nodig, want bijna een kwart (22 procent) van de Nederlanders loopt bij een coach of heeft dat ooit gedaan, zo blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine
Ja, ik denk dat er inderdaad mensen zijn die zichzelf coach noemen wanneer zij een bepaalde situatie hebben meegemaakt en enkel als ervaringsdeskundige anderen denken te kunnen helpen. Het lijkt wel alsof iedereen zich tegenwoordig coach noemt en ik denk dan ook dat veel mensen handig inspelen op deze toenemende vraag aan coaches.

In meerdere artikelen wordt geschreven dat het een goed teken is wanneer een coach is erkend door een bekende beroepsorganisatie voor coaches. Ook wordt er gepleit dat de coach een beschermd beroep zou moeten zijn. Zelf ben ik geregistreerd geweest bij Noloc. Echter heb ik er bewust voor gekozen niet meer aangesloten te willen zijn, omdat ik vond dat het mij (te) veel tijd qua administratieve handelingen en geld kostte en me nagenoeg niets -behalve de erkenning dan- opleverde. Geen erkenning betekent niet dat ik niet gedegen ben opgeleid en geen ruime ervaring heb met het professioneel begeleiden van mensen. Daarnaast zorg ik zelf voor de nodige literatuurstudie en supervisie. 


Je mag een professioneel coachtraject verwachten en wanneer tijdens het coachtraject blijkt dat je specifieke en/of andere hulp nodig hebt, zal ik je zeker doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psychotherapeut of een andere gespecialiseerde hulpverlener. Voor mij een kleine moeite om je op deze manier verder te helpen en voor jou de beste oplossing. Je verdient de aandacht en hulp die je nodig hebt. 

Gun jezelf dus een goede coach door te kijken naar welke coach het beste bij je past qua persoonlijke klik, maar kijk ook naar de werkwijze van de coach. Ik werk het liefst een-op-een, met als specialisatie coaching met behulp van paarden. Voor workshops werk ik in een klein groepje van maximaal 4 personen, omdat ik persoonlijke aandacht erg belangrijk vind. 

Het zou natuurlijk vervelend zijn wanneer achteraf blijkt dat je niet alles uit een coachtraject hebt kunnen halen. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bekijken of de coach bij je past en wat je doelstelling is. Met de meeste coaches -die ik ken- kan je gratis kennismaken. 

Heb je een vraag of wil je nader kennismaken? Ik hoor graag van je.