Hoe maak je de juiste keuze?
Geschreven door: Valerie Elsing
Keuzes maken. Door de bomen het bos niet meer zien, zoveel keuze heb je tegenwoordig. Bijvoorbeeld in de supermarkt als je een pak hagelslag wilt kopen: huismerk, A-merk, budgetvariant, maar ook de keuze uit pure chocolade, melkchocola, fairtrade, in een pakje of zakje en ga zo maar even door. De keuze is reuze en niet alleen in de supermarkt.
De welbekende dertigersdilemma-vragen als "Wie ben ik?" en "Wat wil ik?" en de keuzes die daarbij horen zijn niet van het kaliber een pak hagelslag kopen. Ook de niet-dertigers onder ons hebben wel eens te maken met één of meerdere grotere vraagstukken in het leven. Wel of niet van werkgever veranderen? Wel of niet verhuizen? Wel of niet scheiden? Wel of niet aan kinderen beginnen? Het zijn zomaar wat voorbeelden. Keuzestress… Een bekende term tegenwoordig, maar hoe maak je nou de juiste keuze?
Rationeel kan je heel makkelijk en goed de juiste keuzes maken bij kleinere zaken. Bijvoorbeeld het kopen van een brood. Je brein kan prima bepalen of je het brood niet te duur vindt. Of het gezond is. En je leest het etiket om te zien of het geen noten bevat, omdat je daar allergisch voor bent. Je kan in een relatief korte tijd en door snel afwegingen te maken besluiten het brood wel of niet te kopen.
Voor grotere en moeilijkere vragen in het leven hoor je vaak mensen adviseren: "Je moet naar je gevoel luisteren" of "Volg je intuïtie". Echter schuilt er wel een klein beetje een gevaar in om enkel naar je gevoel of intuïtie te luisteren. Je hebt het bijvoorbeeld niet meer naar je zin op je werk. Steeds vaker ga je met een knoop in je maag naar kantoor, je hebt enorme stressklachten en je wilt het allerliefste vandaag nog je baan opzeggen. Je wilt dit namelijk zo niet langer meer. Zeg je zomaar van de één op andere dag je baan op?
Het gevolg van zomaar je baan opzeggen, omdat je gevoel je dat ingeeft, zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben: geen inkomsten betekent bijvoorbeeld je hypotheek niet meer kunnen betalen en daarmee de kans om je huis kwijt te raken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Je gevoel zegt dat je wilt stoppen met je baan. Logisch, je gevoel geeft aan wat goed voor je is en heeft praktisch altijd gelijk. Daar kun je op vertrouwen.
Toch begint daar opeens dat stemmetje in je hoofd. Dat brein wat goed en rationeel kan nadenken. Dat brein dat kan piekeren en dan vaak op momenten dat het ons helemaal niet uitkomt: midden in de nacht. Van nature zijn mensen lui en kiezen we vaak de weg van de minste weerstand. We zijn vaak bang voor het onbekende. Je belemmerende overtuigingen spelen op en je ratio neemt de overhand. "Moet ik mijn baan nu wel opzeggen?", "Doe ik er wel verstandig aan?" en "Wat denken anderen dan wel niet van mij?" Je kiest ervoor om je baan niet op te zeggen en er het beste van te maken op je werk, maar stiekem weet je beter.
Ik zou je nooit adviseren zomaar je baan op te zeggen, ondanks dat je diep van binnen weet dat er iets moet veranderen en het liefst nog een beetje snel ook. Mijns inziens maak je de juiste keuze wanneer er een gezonde balans is tussen ratio en gevoel. De meeste mensen zijn erg rationeel en weten niet goed hoe ze bij hun gevoel kunnen komen of weten niet hoe ze dat dan moeten doen; 'hun intuïtie volgen'. De meeste mensen maken dan ook vaak een rationele beslissing. Ze kiezen voor wat verwacht wordt in deze maatschappij, wat hun partner of ouders van hen verwachten of wat de meeste status of geld oplevert. De vraag is of dat écht gelukkig maakt.
Paarden kunnen ontzettend goed helpen bij het maken van keuzes, omdat paarden je kunnen helpen om meer bij je gevoel te komen. Paardencoaching is een effectieve en bijzondere manier om je te helpen wanneer het je niet lukt om daadwerkelijk een keuze te maken en de stap te zetten.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking, geheel kosteloos en vrijblijvend, met mij in. Of kijk voor meer informatie over Paardencoaching en de geplande Workshops Paardencoaching hieronder.