hsp delft

Ik ben een HSP (jeej of oh nee?!)

Geschreven door: Valerie Elsing 


Man man man… Wat moest vriendlief ongelooflijk hard lachen zeg! En ik...?

Ik was bezig in de keuken. Ik denk dat ik een lekkere bananenbrood aan het maken was en hij kwam heel zachtjes en stiekem aangeslopen om vervolgens heel hard BOE! te roepen. Ik sprong zowat een halve meter de lucht in. Hij lachte de ballen uit zijn broek, maar mijn hart bonsde verschrikkelijk hard in mijn keel en niet alleen deze fysieke schrikreacties toonde mijn lichaam... Ik moest namelijk niet veel later ook huilen, omdat ik zo enorm geschrokken was. Mijn vriend en ik kenden elkaar toen nog niet zo lang en het was de eerste en ook meteen de laatste keer dat hij mij zo hard mocht laten schrikken. Dat heeft hij plechtig moeten beloven! 


Uiteraard is het zo dat iedereen wel eens kan schrikken van iets, maar de extreme reactie en het overweldigend zijn van de stressvolle situatie is wel typisch iets voor een hoog sensitief persoon (HSP). 


Als kind had ik al last van de kriebelende labeltjes in kleding, maar gelukkig heb ik in de loop der jaren als HSP wel een aantal hele essentiële zaken geleerd over hoe om te gaan met mijn hooggevoeligheid.


Stress of stressvolle situaties reduceren:

Zoals ik hierboven ook al schreef is een HSP gevoeliger voor stressvolle situaties. Een HSP is nu eenmaal snel overweldigd, neemt veel verschillende details waar en wordt beïnvloed door het humeur van anderen. Een HSP heeft daarom meer kans op een burn-out. Ik ben dus gevoeliger voor stress en overprikkeling en ik heb helaas ook zelf ondervonden wat het is om opgebrand te zijn. Ik vind het lastig om continu te denken aan je grenzen, maar probeer zoveel mogelijk stressvolle situaties te vermijden. Het is als HSP namelijk nogal belangrijk om de balans te vinden, genoeg rustmomenten te nemen en om je grenzen te bewaken. Bij alles wat ik doe probeer ik dat dan ook altijd in mijn achterhoofd te houden en de voor mij juiste keuzes te maken. 


Betekenisvol willen leven:

Zowel privé als in werk ben ik eigenlijk altijd op zoek naar diepgang. Dit blijkt uit gesprekken die ik heb met vrienden. Ik vind het fijn om diepzinnige gesprekken te voeren, dat geeft mij vaak meer voldoening (ik ben niet zo goed in praten over koetjes en kalfjes). Ik vind het fijn om goed en diep na te denken en neem hier vaak ook de tijd voor. Het lastige is om me niet te laten opjagen door de snelle wereld waarin we leven. Ook doe ik graag zinvol werk en zoek ik op die manier een diepere betekenis van het leven. Klik hier als je meer wilt lezen over mijn passie en missie.


Tijd alleen willen:

Het allerliefste ga ik met mijn paard Eros een fijne buitenrit maken door het bos of fiets ik graag een stuk door de natuur. Het alleen zijn, de natuur en stilte zijn voor mij de manieren om goed op te laden en tot rust te komen van alle hectiek in het dagelijks leven. Ik kan intens genieten van alle geuren, kleuren en geluiden die de natuur te bieden heeft. In mijn eentje op vakantie gaan, in mijn eentje thuis zijn, in mijn eentje werken, dat is voor mij allemaal geen probleem en doe ik zelfs graag. Daardoor denk ik wel eens dat ik een soort einzelgänger ben. Natuurlijk vind ik het ook zeker fijn om samen met anderen te zijn. Alleen de balans slaat soms net iets vaker naar alleen zijn, omdat dat zorgt voor minder prikkels en me dus minder energie kost. Voor sommige -met name extraverte en niet hooggevoelige- mensen is dat soms lastig om te begrijpen.

Al met al heeft het hooggevoelig zijn voor- en nadelen. Als je op een juiste manier leert omgaan met de hooggevoeligheid is het een ontzettend waardevolle eigenschap!

Vind je het lastig om met jouw hooggevoeligheid om te gaan? Neem dan gerust contact met me op.