Samenwerken met een HSP? 5 tips!
Geschreven door: Valerie Elsing
"Samenwerken met een HSP? 5 tips!" Zoals ik in mijn blog 'HSP, ben jij er één?' al schreef is een HSP -high sensitive person of hoogsensitief persoon- iemand die gevoeliger is voor prikkels dan de meeste andere mensen. In deze blog geef ik 5 tips voor werkgevers en leidinggevenden, maar ook directe collega's, die samenwerken met hoog sensitieve personen.
1. HSP’s hebben meer hersteltijd nodig. Ze zoeken dan ook tijdens pauzes niet altijd andere collega’s op om bijvoorbeeld samen te gaan lunchen in de kantine. HSP's hebben tijd nodig om alleen te zijn, tot rust te komen en ervaringen van eerder die dag te verwerken. Een HSP kan misschien overkomen alsof hij/zij minder geïnteresseerd is, maar dat is vaak niet waar. Een HSP is over het algemeen vaak introvert en kan stiller of verlegen overkomen in vergelijking met anderen. Wees je bewust van dit vooroordeel.
2. HSP’s vinden de kantoortuin absoluut geen fijne werkplek. Hierdoor raken ze sneller uitgeput door de overprikkeling van alle rumoerigheid die een kantoortuin met zich meebrengt. Ze werken beter wanneer het om hen heen rustig en stil is, zodat ze niet gemakkelijk overgestimuleerd raken. Houd hier rekening mee.
3. HSP’s houden helemaal niet van ellebogenwerk of om achter iemand zijn rug om een promotie te moeten binnen halen. Ze hopen op te vallen door hard te werken en kwaliteit te leveren. Daarnaast presteren HSP’s niet goed wanneer je op hun vingers kijkt tijdens het werk. Zoek dus andere manieren om deze waardevolle medewerkers te beoordelen en te belonen.
4. HSP’s zijn gevoeliger voor stress en overprikkeling en hebben daarom meer kans op een burn-out. Het is belangrijk voor een HSP om de balans te vinden, genoeg rustmomenten te nemen en grenzen te bewaken. Omdat HSP’s loyaal en perfectionistisch zijn, is het voor hen wel eens lastig om dit in acht te nemen. Goed om met elkaar hierover in gesprek te gaan en te blijven.
5. HSP’s zijn plichtsgetrouw, gevoeliger en hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef. Ze werken hard, leggen de lat hoog, zijn goed in details en leveren kwaliteit. Ook hebben ze een sterk gevoel voor de behoeften van klanten of collega’s. De ideale werknemer dus, met eigenschappen die graag gezien en gewaardeerd worden.
Tot slot:
Als coach en ervaringsdeskundige kan ik helpen bij het voorkomen of het herstellen van een burn-out. Tijdens al mijn coach- en re-integratietrajecten zet ik het effectieve en bijzondere hulpmiddel paarden in (paardencoaching).
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over burn-out of paardencoaching? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking (kosteloos en vrijblijvend) met mij in.