signalen burnout rotterdam

Signalen van een burn-out

En hoe voorkom je er één?

Geschreven door: Valerie Elsing 


De afgelopen jaren is het aantal werknemers met een burn-out flink toegenomen. Als je op Google zoekt naar "cijfers burn-out" zie je schrikbarende aantallen. Hoe kunnen we dat veranderen? Wat zijn de signalen van een burn-out? En hoe voorkom je er één?

Sommigen zijn gevoeliger voor een burn-out
Een burn-out bouwt zich maanden, zo niet jarenlang, op. Vaak wordt gedacht dat enkel een hoge werkdruk dé oorzaak is van een burn-out. Dat is niet zo. Een burn-out is het gevolg van een ingewikkelde samenloop van omstandigheden zoals life-events (bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare), persoonlijkheidskenmerken, hoge werkdruk en/of andere stressvolle situaties. 
 

Sommige mensen hebben meer aanleg voor het krijgen van een burn-out dan anderen. Mensen die gevoeliger zijn voor burn-out zijn vaak loyaler, gevoeliger en hebben een groot verantwoordelijkheidsbesef. Daarnaast zijn het mensen die hard werken, de lat hoog leggen en perfectionistisch zijn. De ideale werknemer dus, met eigenschappen die graag gezien en gewaardeerd worden. 


Signalen van een (beginnende) burn-out

Mogelijk dat die ideale werknemer een (beginnende) burn-out heeft bij de volgende signalen. Iemand:

  • Is steeds vaker kortdurend ziek met kleine klachten, zoals grieperig zijn;
  • Is steeds vaker emotioneel onstabiel en kan bijvoorbeeld zomaar in huilen uitbarsten om het minste of geringste;
  • Is steeds vaker geïrriteerd of boos zonder reden; 
  • Werkt steeds vaker of langer door, zonder resultaat;
  • Voelt zich continu moe, ondanks dat dat diegene de hele nacht heeft geslapen;
  • Voelt zich niet opgeladen na een vakantie of een weekend vrij;
  • Is altijd bezig en kan zich slecht ontspannen of het lukt niet om eens helemaal niets te doen;
  • Is steeds vaker te moe om hobby's uit te oefenen, terwijl diegene daar normaal gesproken juist energie van krijgt en/of;
  • Piekert veel (over werk) en slaapt slecht. 


Mijn advies is om een professional in te schakelen wanneer iemand zich herkent in meerdere van de bovenstaande punten. Dat kan bijvoorbeeld de huisarts of bedrijfsarts zijn. Een coach, of misschien zelfs een psychotherapeut, kan helpen met het verder voorkomen van een burn-out of het herstellen hiervan.

Coaching bij preventie van burn-out
Coaching is van toegevoegde waarde bij de preventie van een burn-out. Het doorbreken van belemmerende patronen, zoals perfectionistisch zijn, is erg lastig. Hulp bij het herkennen en doorbreken van patronen en hun onderliggende oorzaken kan hierbij uitkomst bieden. Na een coachtraject hebben mensen zichzelf beter leren kennen en begrijpen. Men ervaart dan meer rust en ontspanning en heeft geleerd op welke manier te handelen om een burn-out te voorkomen.

Ook werkgevers spelen een belangrijke rol bij preventie van burn-out door coaching aan te bieden en tijdig de signalen van een (beginnende) burn-out te herkennen bij werknemers. Wanneer je als werkgever bovenstaande signalen herkent bij een werknemer is het verstandig om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan.


Als coach, re-integratiecoach en ervaringsdeskundige kan ik helpen bij preventie van een burn-out of het herstellen van een burn-out. Tijdens al mijn coach- en re-integratietrajecten zet ik het effectieve en bijzondere hulpmiddel paarden in (paardencoaching). Paardencoaching is een prachtig middel voor mensen om meer te ontspannen en in balans te komen, bijvoorbeeld bij spanning, stress, een overspannenheid of burn-out of andere (licht) psychische klachten.

Neem gerust contact met me op als je meer informatie hierover wilt.