paardencoaching rotterdam

Paardencoaching: 

Waarom duwt het paard me van mijn plek?

Geschreven door: Valerie Elsing

Tijdens mijn opleidingen tot gecertificeerd paardencoach, supervisie en trainingsdagen voor paardencoaching sta ik regelmatig ook zelf in de bak, om te ervaren wat er gebeurt tijdens een sessie paardencoaching en zodoende te leren en verder te groeien als mens en paardencoach. 

In deze blog lees je wat ik heb geleerd tijdens mijn eigen paardencoachsessie.

Mijn collega-paardencoach zegt tegen mij dat ik op mijn manier contact mag gaan maken met het paard in de bak. Ik stap in de ring en daar sta ik dan. Zo'n moment vind ik altijd spannend, want wat gaat er gebeuren? Hoe het paard gaat reageren is namelijk iedere keer weer anders... 

Het paard duwde me letterlijk van mijn plek. Daar waar ik stond, ik werd gewoon omver gelopen. En niet één keer... Nee, een aantal keer tijdens de paardencoachsessie. Waarom duwt het paard me van mijn plek? Wat wil het paard me duidelijk maken?
De collega-paardencoach vroeg aan mij hoe het voelt wanneer het paard me van mijn plek duwde. Ik gaf aan dat dit niet prettig voelt en me doet denken aan mijn onzekerheden. Of ik er wel mag zijn. Of ik diegene mag en kan zijn die ik daadwerkelijk ben en wil zijn. En de gedachte: "Wie zit er nou op mij te wachten?".

Deze belemmerende gevoelens en irrationele gedachten die ik als volwassene heb helpen mij niet verder en vinden hun oorsprong in mijn jeugd. Je wordt door je ouders gevormd en dat kan onbewust en onbedoeld niet altijd positief uitpakken. Ouders hebben namelijk ook hun eigen bagage, kunnen getraumatiseerd zijn of angsten en tekortkomingen hebben. Onbewust projecteren ze dat op hun kinderen. 

In mijn geval kwam tijdens deze paardencoachsessie duidelijk naar voren dat ik niet voor mijn ouders hoef te zorgen. Ook hoef ik niet bang te zijn dat ik ze kwijt zou raken wanneer ik niet perfect ben of iets niet goed doe, terwijl ik door traumatische ervaringen ben gaan geloven dat dit wel het geval zou zijn. 

Door de paardencoachsessie met mijn collega-paardencoach ben ik gaan inzien dat ik op mijn eigen plaats -als jongste in het gezin- en in mijn eigen kracht mag gaan staan. Dat inzicht geeft me meer zelfvertrouwen. Daarnaast zorgt het voor meer rust en balans in de relatie met mijn ouders. Zo waardevol om dat gevoel door een paardencoachsessie te bereiken.


Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over paardencoaching?
Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking, geheel kosteloos en vrijblijvend, met mij in. Of kijk voor meer informatie en geplande Workshops Paardencoaching hieronder.