paardencoaching rotterdam

Wat is paardencoaching?

Geschreven door: Valerie Elsing 


Paardencoaching, wat is dat nu eigenlijk? Ik krijg deze vraag regelmatig en uiteraard beantwoord ik deze vraag met veel plezier. In deze blog vertel ik je graag meer over wat paardencoaching is.

Paardencoaching is het coachen van mensen waarbij een paard als hulpmiddel wordt ingezet. Paarden zijn van nature vlucht- en kuddedieren en wanneer jij onderdeel wordt van de kudde, dan zal het paard direct op jouw aanwezigheid reageren. Wanneer er namelijk gevaar heerst wilt een paard zeker weten dat hij samen met jou naar een veilige plek kan vluchten. Wat we bij paardencoaching doen is een setting creëren waarbij jij samen met het paard in eenzelfde en afgesloten ruimte (bijvoorbeeld een paddock) komt te staan. Dat betekent dat het paard jou vanaf dat moment gaat zien als zijn nieuwe kuddegenoot en zal binnen enkele seconden op jou en jouw energie reageren. Zodra er contact is gemaakt tussen jou en het paard zal het paard reageren op de spanningen en emoties die je bij je draagt. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij je erg verdrietig voelt door een nare ervaring. Mensen vragen aan je of het goed met je gaat en jij zegt steevast: "Ja, het gaat goed!" Mensen hebben het vermogen om te kunnen denken en zaken op een rationele manier te benaderen (zonder rekening te houden met gevoelens). Een paard kan dat niet. Als wij mensen denken blij te zijn, maar we dat eigenlijk niet echt zijn, dan zal een paard dat opmerken en constateren dat er iets niet klopt bij jou. Tijdens een paardencoachsessie vragen we niets anders van het paard dan enkel dat hij zichzelf is en zal daarom zijn natuurlijke gedrag vertonen.

Het paard reageert dus, op de energie van jou. Het paard wilt namelijk weten of zijn nieuwe tweebenige kuddelid gezond is, om zodoende samen te kunnen vluchten. Het paard zijn reactie op jou valt af te lezen door naar zijn lichaamstaal te kijken. Die non-verbale communicatie van het paard vertaal ik als paardencoach naar jou. Dat wat het paard laat zien is voor mij leidend om over in gesprek te gaan. Wanneer er door de paardencoachsessie en de vragen die ik aan jou stel bij jou iets los wordt gemaakt of er iets in jouw gevoel verandert, zal het paard daar ook direct weer op reageren. Dat doet hij door met zijn lichaamstaal weer iets anders te laten zien.


Het mooie aan paardencoaching is dat het voor iedereen geschikt is. Ook degene die geen ervaring met paarden hebben of er misschien zelfs bang voor zijn. Het paard zal dat namelijk aanvoelen en jou juist met voorzichtigheid benaderen. Paardencoaching is een effectieve manier van coachen, waarbij er snel resultaten worden bereikt.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over paardencoaching? Neem gerust contact met me op of plan een kennismaking (kosteloos en vrijblijvend) met mij in. Of kijk voor meer informatie over de mogelijkheden bij VEVE coaching voor paardencoaching en de geplande Workshops Paardencoaching hieronder.